Migrationsverket

Migrationsverket beslutar om uppehållstillstånd

Frågor om uppehållstillstånd beslutas av Migrationsverket som också kan ompröva sina egna beslut. Främst i gynnande mening. Är du trots det inte nöjd med Migrationsverkets beslut kan du begära att få dessa prövade i Migrationsdomstolen eller Övermigrationsdomstolen. För detta krävs prövningstillstånd.

Migrationsverket är en förvaltningsmyndighet

Migrationsverket är en förvaltningsmyndighet och lyder därmed under förvaltningslagen precis som alla andra svenska myndigheter. Kommuner och landsting är beslutande politiska församlingar och hamnar därför utanför förvaltningslagens tvingande bestämmelser. För kommunalbeslut gäller kommunallagen. Förvaltningslagen ställer upp tvingande lag för den enskildes räkning där exempelvis ett gynnande beslut får så kallad negativ rättskraft i meningen att det inte kan upphävas.

 

 

3 Comments

 1. Nina

  Hej, det är antagligen så att migrationsverket har rasat när det gäller mitt fall. Jag är EU medborgare från Grekland och flyttade till Stockholm i augusti år 2001 då jag var 12 år. Några dagar efter så började jag skolan. Jag hade antagligen uppehållsrätt alltså ett vit kort där det stod mina personliga information och när kortet skulle gå ut. Då tror jag att man var tvungen att förnya kortet efter 2 år men jag är inte så säker om detta. För att fortsätta så bodde jag i Sverige oavbruttet i 7 år alltså fram till juni år 2008 då jag tog studenten och valde att flytta tillbaka till Grekland och plugga i universitetet där. År 2008 innan jag skulle flytta till Grekland så skickade jag anmällan till migrationsverket för svensk medborgarskap då lagen var på 7 år för att få svensk medborgarskap. Migrationsverket beviljade min anmällan då de sa att de sista 2 åren så fanns jag inte med i deras system. Fast jag gick i skolan i alla dessa år. Det är nämligen så att min familj lät bli att förnya mitt uppehållsrätt. Men år 2008 så jobbade jag på ett kontor business by phone i en månad och det är med i skatteverket. Skatteverket avregistrerade mig år 2011. Det kanske är bra att nämna att jag hade svensk id kort t.o.m 2011, europeiska kortet från försäkringskassan och fick csn så klart. Nu efter att ha fått examen från Universitetet så ska jag flytta tillbaka till Sverige som planen var innan jag flyttade till Grekland. I mitt fall så känns det att jag är typ landlös. I Grekland är jag Svensk, men Sverige har raderat mig totalt. Jag fick reda på att nu har migrationsverket sänkt åren för svensk medborgaskap till 5 år. Alltså har jag rätt till det nu eller? Jag fattar inte hur de kan bara ”kasta bort” mig då jag känner mig att Sverige är mitt hemland. Jag har inga rättigheter kvar i Sverige känns det som. Vad är det jag måste göra nu när jag flyttar hem? Jag vill ha svensk medborgarskap för jag har all rätt till det. Kommer jag få den? Ni får ursäkta mig om jag blev lite för mycket känslig men det hela känns bara orättvist. Därför vände jag mig till er.

  MVH
  Nina

  Reply
 2. Suzanne

  Har dagen/datumet för min asylansökan någon betydelse för längden på mitt uppehållstillstånd om jag inte är ensamkommande barn eller tillhör en barnfamilj?

  Gäller lagen för alla uppehållstillstånd som beslutas efter 20/7?

  Reply
 3. Batool A

  Hejsan
  Jag har flyttat till Sverige för ca 1 år sedan, och har uppehållstillstånd o arbetstillstånd för två år.
  jag flyttade till Sverige pga min man bor i Sverige och är svensk medborgare.
  Jag har ett heltids jobb för ett år, samtidigt har jag börjat med eget företag i form av handelsbolag där jag har 50 % andel och verksamheten är i drift.
  Min man vill inte bo med mig för någon anledning. Kanske vi ska skilja oss.
  min fråga är att kan jag bo ändå i Sverige och fortsätta att driva mitt verksamhet.

  Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *